Въпреки, че „Газпром“ спря подаването на природен газ по „Северен поток 1“, цената на газа в Европа пада, предаде Ройтерс, цитирана от novini.bg.

Стойността на месечния контракт в Нидерландия намаля с 27,5 евро до 218 евро за мегаватчас.

Фючърсите с доставка през ноември спаднаха с 24 евро до 234 евро за мегаватчас.

„Това развитие е по-близко до реалността и отразява наличността на газ, тъй като хранилищата в Европа са почти изцяло запълнени и рисковете, свързани с руските доставки, намаляват“, заяви анализатор към „Анжи енерджискан“ (Engie EnergyScan).

Данни на „Газ инфрастръкчър Юръп“ (Gas Infrastructure Europe) сочат, че Европа запълни хранилищата си почти два месеца по-рано от поставения срок и към момента те са запълнени средно на 82 процента. 86 на сто са запълнените количества в Германия.

Рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch) съобщи, че спирането на „Северен поток-1“ се е случило четири месеца по-рано от нейните прогнози, но Европа се е оказала подготвена за това.

От „Фич“ смятат, че плановете за намиране на алтернативни доставки, съчетани с икономии на синьо гориво до 15 процента спрямо предходната година, трябва да помогнат на Европа да избегне острия недостиг.


Share Follow

Leave A Reply