Ако изборите са днес, в парламента ще влязат седем политически формации – това показват резултатите от проучване на „Маркет линкс“ по поръчка на бТВ, цитирано от БГНЕС. Според резултатите от проучването това са ГЕРБ-СДС – 22,9%, „Продължаваме промяната“ – 17,8%, БСП и ДПС са с еднакъв резултат – 10,9%, „Демократична България“ – 8,1%, „Възраждане“ – 7,6% и „Български Възход“ – 4,7%. Има такъв народ изпада под бариерата с 3,8%.

снимка: БГНЕС

Авторите уточняват, че оповестените проценти подкрепа са при резултатите сред гласуващите. Ето каква е подредбата в нагласите спрямо всички запитани: ГЕРБ – 16,4%, „Продължаваме промяната“ – 11,9 на сто, ДПС 8,8 на сто подкрепа. Следват БСП с 8,1% и „Възраждане“ – с 6,3%, „Демократична България“ – 5,1 на сто. Резултатът на „Български възход“ сред всички запитани е 3,7%, а на „Има такъв народ“ – 3,2 на сто.

Социолозите обясняват разликата в подредбата с мобилизацията на електората. Националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, е проведено сред 1067 лица над 18- годишна възраст в периода 27 август – 3 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


Share Follow

Leave A Reply