Изборите са след по-малко от месец. И въпреки че България отново бедства, настроението на политиците е строго предизборно. Нито човешката трагедия в потопениете села в Карловско, нито разочарованието на излъганите на предходните избори, нито задаващата се студена зима могат да трогнат и да отклонят фокуса на внимание от рецитирането на опорки и заснемането на перфектния предизборен кадър. По тази причина бившият „продължаващ промяната“ премиер Кирил Петков се отби в едно от наводнените села. Той обаче не искал пиар, искал да види със собствените си очи. Очевидно обаче не иска да чуе обективната оценка за работата му, защото всяко взаимодействие с хора, които не са строго подбрани от пиар екипа му, завършва или с лакът в ребрата, или с нетолкова любезна покана от НСО да не се разговаря с него.

Този път обаче Петков наистина надмина себе си, като си позволи да чете морал на човек, който се опитваше да му обясни защо е разочарован от него. Вместо да го изслуша, той му каза – смирете се!? Какво означава „смирете се“, казано на човек, затънал в кал в бедстващо, наводнено село… Изобщо има ли нещо по-вулгарно от това политик да казва на народа – смири се, наведи си главата, не ме снимай… Смирете се! Не задавайте въпроси! Не разваляйте „перфектния кадър“! Вместо това, дарете по една заплата за Украйна и гласувайте за „промяната“… Защото очевидно всичко, което не се случва в контролирана пиар среда, се обявява за провокация. Това изкуствено стерилизиране и скопяване на общественото мнение да ви напомня за нещо? Неслучайно ПП се разбираха най-добре с БСП и обявиха, че биха се коалирали отново с тях.

бгнес

За разлика от БСП обаче ПП принадлежат към един нов тип партии. Партии, които работят за един строго специфичен тип избиратели – такива, които в общи линии нямат проблеми. (В настоящата политическа реалност такива са ДБ и ПП.) Хора, които живеят в големите градове или в чужбина. Хора, които не се интересуват от поскъпването на цените или от инфлацията, защото нямат финансови притеснения. Хора, за които промяна означава да има електрически тротинетки в София. В, което няма нищо лошо – и те са хора, и те трябва да имат политическо представителство. Но няма как една такава партия да управлява, защото управлявайки, както видяхме при кабинета „Петков“, тя не вижда и не иска да види проблемите на българското общество в неговото мнозинство.

Такива партии раждат лидери като Кирил Петков, които не могат да водят разговор без да се подпират на опорките си – „първите крачки, „Капитан Андреево“, Борисов за 24 часа в ареста (незаконно)… Нали разбирате колко е цинично да искаш подкрепата на целия народ, но когато те изберат да работиш само за едно привилигировано малцинство. Нали разбирате, че Петков дори не разбира колко е нелепо да отиде да се направи, че помага в потопения Богдан, но с чисти ръце и дрехи и НСО, плътно зад гърба му. Не разбира колко е грозно да отиде в разрушените дворове на хората, да не иска да ги изслуша и накрая да им каже: „Благодаря Ви, че сте дошли да помагате“, демонстрирайки, че според него държавата си е негова…

Затова запретвайте ръкави, връщайте се на работа и в никаъв случай не се смирявайте, защото нито Петков, нито някой подобен на него ще ни помогне да се изкопаем от калта. Най-много да разкажат някоя приказка за промяната, докато продължаваме да живеем в приказката за калта.


Share Follow

1 коментар

  1. Илиан Мавров

    Областния управител дето е от има – няма десет години още ли НЕ Е арестуван?

Leave A Reply