„ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза е функция в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото от войната. Войната катализира някои от ефектите“. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Според него мерките на ЕС са „добре опаковани обещания за средства, които едва ли ще могат да решат това, което все още се случва в резултат на политиката на Европа“.

„България е в доста по-изгодна позиция от останалите страни в ЕС. България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да заиграва със страховете на хората“.

Николов подчерта, че предимство на България е и това, че производството на електроенергия изобщо не зависи от природен газ.

„Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да изнася природен газ“.

По думите на бившият министър „енергетиката трябва да е далече от всякакви политически боричкания, защото е сектор, който определя живота на всеки гражданин и на цялата индустрия и бизнес“.

„Ако някой иска да използва темата „енергетика“ за предизборна кампания, това е изключително грешно и много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват“.

 

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Поведението на „Газпром“ спрямо цяла Европа е ясно, първи бяхме ние с Полша. През всички 7 месеца, докато отговарях за сектора не е имало каквато и да е различна търговска или правна практика, която да отличава един или друг доставчик, независимо коя държава представлява и какъв е типът договор. Ако някой е имал желание да поеме рискове за България и за българска компания, в размер и мащаб, който е недопустим, нека сложат подписите на всички документи, които са изисквани, и да продължат да действат както намерят за добре. За всичко е информиран текущият министър – Росен Христов, за това на какъв етап е, какво може да се случи и как. Очевидно, вече доказано дори за тях, че „Газпром“ е несигурен доставчик. Това, което направиха с офертата, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа“, коментира Александър Николов.

„Когато договорихме първите два танкера, те бяха реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко д е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат търгове, капацитетът на Ревитуса също се увеличи, и лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България от януари нататък“, обясни бившият министър на енергетиката.

Според него е изключително важно да се работи с европейските ни партньори, които са ни съседи – Гърция и Румъния, за да се създаде общ подход.

„Проблемът със солидарността в ЕС, която все още отсъства, е, че ще създаде клъстеризация на определени региони, които ще трябва да се справят с отделни решения“.

По думите на Николов ДАНС трябва да разгледат много по-дълъг период, „който обхваща и причините за намаляване на количествата газ от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставял мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с „Газпром“ по темата и прозрачни ли са търговете“.


Share Follow

Leave A Reply