Предстоящата зима ще реши бъдещето на Европа и света. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като в рамките на продължаваща контраофанзива армията му си върна ключови селища в Харковска област.

снимка: БГНЕС

След като руските сили обявиха изтеглянето си от Изюм, Балаклия и ключовият от логистична гледна точка Купянск, тази нощ са се чули взривове в централния за тази област Харков. Според украинските медии е стреляно от руската Белгородска област, като две от ракетите са паднали във вътрешността на втория най-голям град в Украйна.

По-рано украинският държавен глава обяви връщането на още две населени места в Харковска област, а в редовното си вечерно обръщение заяви:

„Движението на нашите военни по различни направления на фронта продължава. В настоящия момент в рамките на активните действия от началото на септември са освободени почти 2 хиляди километра от територията ни. Тези дни руската армия демонстрира това, което умее най-добре – да си показва гърба. В крайна сметка това не е лош избор за тях, да бягат. В Украйна няма място за окупатори и няма да има“.

Според Зеленски предстоящата зима ще реши бъдещето на Европа и света, защото Русия ще направи всичко, за да сломи украинската съпротива. Заради това и украинската армия се нуждае от систематични доставки на оръжие, а санкциите срещу Москва трябва да се засилят, каза още Зеленски.

 

Руските сили, които напуснаха Харковска област, бяха пренасочени към Донецк. Според ръководителят на сепаратистките власти в областта, там ситуацията на фронта е -цитирам „напрегната, но под контрол“. Денис Пушилин, цитиран от ТАСС, твърди, че украинските сили пращат необучени войници в Донбас, поради което и търпят големи загуби, а руските сили напредват в различни райони.

Пушилин обвини Украйна в обстрел срещу квартали на самия Донецк.

В Енергодар, градът на Запорожката АЕЦ, вече има ток и вода. Това обяви украинският му кмет Дмитро Орлов. Комуналните услуги бяха прекъсвани заедно с обстрелите в района на централата, за които те Русия и Украйна разменяха обвинения.

340 милиарда долара – това до момента е стойността на щетите от войната, според украинският премиер Денис Шмигал. Той заяви, че числото е потвърдено и от световната банка, а нужните за възстановяване на страната средства към момента са около 105 милиарда долара.


Share Follow

Leave A Reply