Негодна за пиене и готвене остава водата в цялата община Карлово, а употребата ѝ е позволена само за битови нужди, съобщи Нова тв. Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването.

Все още има къщи и дворове за разчистване и необходимостта от малогабаритна техника остава, особено в следващите дни, обясни пред БНР Ивайло Гагов, координатор на кризисния щаб в Каравелово:

„Да може да изравнява дворовете, да избутва настрани багажите на хората, които са, да ги изкара вънка по улиците, и тогава вече да ги качат в самосвалите, за да се извози всичко извън селото, за да могат да станат проходими улиците. Това ни е най-важното“.

Кметът Христо Иванов заяви, че ситуацията в Богдан е подобна:

„Ние имаме повече нужда в момента от малки бобкати и средни комбинирани машини. Проблем, който се очертава като най-сериозен, това ще бъдат големите и тежки аварии на ВиК-мрежата. Работят усилено работниците на ВиК, но просто проблемите са много и изключително сериозни“.

Слатина има нужда от тежки машини. По думите на кмета Петър Делков, все още има четири къщи, които се наводняват, заради високото ниво на реката:

„В долния край на селото вече има вода, но тя е негодна за пиене. Ток има вече почти навсякъде“.

Продължават усилията за разчистването и укрепването на речните корита. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени.

Предстои масирана дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове, за да не се допусне разпространение на заразни болести.


Share Follow

Leave A Reply