Престъпно е „Продължаваме промяната“ да харчат пари за предизборна кампания. Липсата на полезна дейност по време на резидирането им във властта им завеща точно две опорни точки – „Капитан Андреево“ и ареста на Борисов. И докато вече за всички е ясно, че е повече от срамно за шест месеца във властта да откриеш единствено транзит на зеленчуци с пестициди през един от КПП-та в страната, безумие е да основаваш претенцията си за участие в управлението с арест, обявен за незаконен от съда… С показното задържане на Борисов не само разпоредбите на закона бяха нарушени, но и случаят стана причина да се повдига темата за върховенството на закона у нас на ниво ЕС. Нали разбирате колко нелепо е самопровъзгласилите се за борци срещу беззаконието да градят половината от предизборната си кампания на акция, обявена от българския съд за незаконна…Затова отново – престъпно е ПП да харчат пари за предизборна кампания, щом дори пиарът им е незаконен!

В антитеза на предизборния пиар е реалността – НСИ обяви, че средногодишната инфлация за август е на стойност почти 18 процента. На този етап, стойността на един седмичен пазар сама по себе си напълно оборва всеки опит за агитация. Едва сега, когато ПП не са на власт, горивото поевтиня. А енергийният министър е категоричен, че сключените договори от служебния кабинет за доставка на газ за септември и октомври са с 30% по-евтини, като през ноември се очаква допълнително падане на цените с 10%. Можем само да гадаем къде е „потънала“ разликата, както и дали правораздавателните органи ще се престрашат да разкрият тази загадка.

пари, инфлация

снимка: бгнес

Би трябвало да се носи наказателна отговорност и за безотговорността, с която коалицията на „промяната“ управлява. Остави над 41 милиарда евро външен дълг, който ще се плаща поколения напред. Изпуснахме възможността за влизане в еврозоната. Забавени бяха плащанията по Плана за възстановяване заради пренаписвания и редакции с лобистки привкус. Като в крайна сметка за медицина (апаратура и спешна помощ) ще бъдат изразходвани едва 602 милиона., а за т.нар „нисковъглеродна икономика“ – 5 милиарда и 659 милиона лева, като за ВЕИ с батерии са предвидени 2 милиарда и 371 милиона лева – 12 пъти повече.

Престъпно е лицемерието, с което бяха престъпени обещанията за прозрачност и борба с корупцията (която между другото според Кирил Петков се оказа „нещо неопределено“). Престъпена беше Конституцията – КС установи, че към момента на назначаването си за министър на икономиката Кирил Петков не е бил освободен от канадското си гражданство и не е имал право да бъде министър, въпреки многократните уверения от негова страна, че е спазил процедурите и закона. Основният закон беше престъпен и с избора на Станислав Тодоров за председател на КЕВР, което доведе до хаос в Комисията в най-неподходящия момент.
Престъпно лицемерие беше демонстрирано и по темата „Украйна“ – въпреки решението на Народното събрание да не се дават оръжия на Украйна, стана ясно, че български оръжия на практика стигат в Украйна през други страни.

Наглостта, с която се твърдеше, че не се търгува с депутати в опит да се спаси управлението, а същите впоследствие намериха места в листите на ПП.

Престъпна е злоупотребата с доверие. С доверието на гражданите, чийто живот нито се промени, нито се подобри. С доверието на президента, който е меко казано разочарован от действията на „продължаващите промяната“, към които преди демонстрираше пристрастие. Кой обаче би посмял да им търси сметка? Както помните след задържането на съветника на президента Пламен Узунов заради съмнения за търговия с влияние, се надигнаха юмруци, последваха редица опити главният прокурор да бъде отстранен, а след това специализираната прокуратура беше закрита именно от кабинета „Петков“.

И въпреки че престъпното поведение на политиците досега рядко е попадало под санкцията на Наказателния кодекс, от гледната точка на етиката и морала престъпление има – щетите и пропуснатите ползи са налице. Санкция също има. Тя обаче се понася несправедливо. Инфлацията, сметките, дълговете  – всичко е писано за наша сметка.


Share Follow

3 коментара

 1. Веселин Стоянов

  Кой е анализатора?! Кой му плаща?
  Стига с гропокопачите на народа ни! Появиха се „ПП“ и всички тунеядци изкочих те! Ще е края на вашата държавна софра, и всекиму според краденето…!

 2. Кирил Димитров

  Тази статия е пълна помия

 3. Даскал

  Автора на тази статия е платен лайномет!

Leave A Reply