Пари за иновации има. Това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на откриването на Robotics Strategy Forum 2022, който се провежда в София Тех парк днес и утре. Пулев увери, че България продължава подкрепата си към малкия и среден бизнес, както и към микропредприятията, тъй като те са гръбнак на българската икономика, въпреки че страната ни се намира в условия на служебен кабинет.

снимка: БНБ

Служебният министър уточни, че по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР) има много значителен ресурс. Министър Пулев посочи, че има 280 млн. лева, които са предвидени във Фонда на фондовете. Българска банка за развие пък предоставя 64 млн. лева чрез Фонд за рискови инвестиции. Министърът изтъкна, че „Планът за възстановяване и развитие работи“.

„Има първата отворена процедура за технологична модернизация по линия на МИР. Само по плана за възстановяване и устойчивост до края на тази година ще се „канализира“ общ ресурс от 600 млн. лева под формата на четири процедури. Три от тях са релевантни за малки и средни предприятия, които се занимават с научна дейност. 400 млн. лева от тези 600 млн. по плана са насочени към компании в тази сфера. Работим на пълни обороти да успеем да канализираме един сериозен ресурс вече по структурните фондове“, посочи още Пулев.

Пулев уточни, че от 1 януари 2023 г. ще заработи една програма, която също е релевантна за научно-изследователската дейност.

„В нея има ресурс от 2 млрд. лева. Програмата се казва „Научни изследвания, иновации и дигитална трансформация“. Тя ще бъде входирана в Брюксел за одобрение на 23 септември“, съобщи още Пулев.


Share Follow

Leave A Reply