Германски фирми са подновили заявките си за закупуване на руски природен газ сочат данни на германския газопреносен оператор, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Това става за първи път, откакто на 31 август Русия спря доставките на синьо гориво по газопровода “Северен поток-1” с твърдението, че това се налага, за да бъде извършена техническа профилактика. Очакваше се тя да продължи 3 дни, но съоръжението не беше пуснато в експлоатация след изтичането на този срок “по технически причини”.

Руската държавна корпорация “Газпром” обяви, че по време на техническата профилактика на последния действащ помпен агрегат на газопровода е било установено изтичане на масло. До отстраняването на повредата “Газпром” е принуден напълно да спре преноса на природен газ по съоръжението, съобщи руският монополист в началото на месеца.

Заявките са искания за доставката на газ и не са индикатор, че по газопровода реално се подава синьо гориво. Докато заявките са публикувани на електронните страници в интернет на операторите на германската газопреносна мрежа, която свързва “Северен поток-1” с крайните потребители, то до понеделник сутринта те не бяха отразени на сайта на компанията оператор “Норд стрийм-1” (Nord Stream), отбелязва Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply