Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева преклониха глава пред тленните останки и делото на покойната кралица Елизабет Втора.

снимка: БГНЕС

Пред българските медии в Лондон, държавният ни глава заяви, че личностите като кралицата, оставили толкова дълбока и ярка следа в световната история, са малко.

„С далновидността си, със силния си държавнически усет и отдаденост на мисията си в служба на своята държава и народ. Срещите с нея оставят незабравим спомен за мъдрост, за доброжелателност, за удивителния начин, по който тя пренасяше уроците от миналото към предизвикателствата на нашето съвремие. Неслучайно дори и в смъртта си кралица Елизабет продължава да обединява, не само своите сънародници, които чакат с дни, за да се поклонят пред нейната памет, но и целия свят. Тук сме, за да изразим от името на българския народ нашите искрени съболезнования към кралското семейство и към народа на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Тук сме и за да поздравим негово величество Чарлз Трети с прокламирането му за крал и аз вярвам, че той ще продължи достойното дело на кралица Елизабет, и не само. Вярвам и че водени от общи ценности и интерес, нашите две страни ще задълбочават и обогатяват своето сътрудничество в името на мира и благоденствието в Европа“, заключи президентът Румен Радев.


Share Follow

Leave A Reply