Американският президент Джо Байдън беше критикуван от законодатели и експерти по общественото здравеопазване, заради изненадващото му изказване, че COVID пандемията е приключила, съобщи БНР. Белият дом се опита да омаловажи значението на казаното, приемайки го като опит на президента да подчертае успеха на администрацията в преодоляването на вируса, но според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, повече от 300-400 души на ден все още умират от Covid-19.

С изказването си президентът си навлече сериозни критики, че може да  провали следващите бустери, както и усилията за осигуряване на финансиране от страна на Конгреса за 22,4 милиарда долара за допълнителни ваксини и лечения.

Според здравните експерти това е преждевременно обявяване края на пандемията и застрашава въвеждането на следваща бустерна доза, а Федералните здравни служители имат притеснения, че ако финансирането не се осъществи 100 милиона американци могат да се заразят отново, няма да има средства за тестване и изследвания, както и за разработване на ваксини и лекарства за лечение от следващо поколение.

От страна на републиканците, които и без това са против отпускането на още милиарди долари, Кати Роджърс, член на долната камара на Конгреса, заяви, че президента вместо да иска 22 милиарда долара повече разходи за Covid-19, е по-добре да се хване за работа и да възстанови доверието в американските агенции за обществено здраве.


Share Follow

Leave A Reply