Неефективната практика да се договарят танкери без търг се преахва от днес. Това коментира президентът Румен Радев.

„От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг. Без да се знае кой и как определя доставчика и цената. „Булгаргаз” обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида – краткосрочен – до края на тази година, средносрочен – цялата 2023 г. и дългосрочен – за десет години от началото на 2024 г. Така се прави“, добави Радев.

По думите на Радев това е единствения начин да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната.

„Да се търсят не решения месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените”, уточни Радев.

Президентът поздрави служебния кабинет за „енергичната работа” и сключения договор с „Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

Той уточни, че предстои решаването на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година.

„Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, каза още той.

Радев се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок. Относно това дали зимата е гарантирана, държавният глава заяви:

„Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-трудният проблем”, посочи президентът.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply