7 партии влизат в следващия парламент, ако изборите са днес, сочи проучване на социологическата агенция „Екзакта Рисърч груп“, проведено в периода 10-17 септември сред 1050 пълнолетни българи и е реализирано със собствени средства.
На 8% възлиза преднината на коалиция ГЕРБ-СДС пред ПП – като партията на Бойко Борисов е първа политическа сила с дял от 26,2% от гласуващите българи, показват данните.

снимка: БГНЕС

Втора политическа сила са „Продължаваме промяната“ с резултат сред гласуващите от 18,1%. Трети са БСП с 12,5% подкрепа, четвърти – ДПС с резултат от 10,3% на сто, пети са „Възраждане“ с с 9,5% от гласуващите. Следват ДБ с резултат от 7,5%. ИТН засега запазват шансовете си за участие в следващия парламент с резултат от 5,4 на сто.

„Резултатът на „Български възход“ от 4% далеч не гарантира тяхното участие в следващия парламент. За тази партия всичко ще се решава в последните седмици на кампанията въпреки високия рейтинг на одобрение на лидера й Стефан Янев“, коментират социолозите от „Екзакта“. Високият личен рейтинг на Мая Манолова засега също не осигурява попадането на нейната формация в парламента, въпреки позитивния тренд на „Изправи се БГ“ от началото на кампанията.

снимка: БГНЕС

Според анализите на „Екзакта“ третото място продължава да бъде политическа цел на три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“, но според изследователите, които се опират и на данните от настоящото изследване, БСП има известна преднина пред останалите две формации. „В оставащите дни до вота може да се очаква силна конкуренция за спечелване на третото място, както и усилия от страна на ПП да тегли електорат от всички възможни посоки. За „Български възход“ периодът е решаващ за попадане в следващия парламент“, посочват експертите. Няма лидер на политическа партия у нас, чието одобрение да е по-високо от неодобрението към него в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.
Бойко Борисов е най-одобряваният лидер на политическа партия с 29%. Следват го Стефан Янев, Мая Манолова и Кирил Петков.Корнелия Нинова е одобрявана от 20% от българите, а Христо Иванов – от 19%. Слави Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадин Костадинов – на 16%.

Национално проучване на социологическата агенция „Екзакта Рисърч груп“, проведено в периода 10-17 септември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи, две седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври т.г.


Share Follow

Leave A Reply