Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо. Това е един от изводите на социологическо проучване на агенция ЕСТАТ. Национално представителното изследване е осъществено от агенция ЕСТАТ чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват от агенция ЕСТАТ. В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на „Продължаваме промяната“ (ПП), според данните, също изглежда сигурна, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към „Възраждане“, могат да доведат до разместване.

снимка: БГНЕС

Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и, като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива, сочат още данните от изследването. Според агенцията това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември. Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33% и 38% от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина.

снимка: БГНЕС

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.
Според данните 70% от избирателите твърдо са решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила, е само теоретична, сочат изводите от изследването на агенция ЕСТАТ.

Изследването е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.


Share Follow

Leave A Reply