Александър Иванов е икономист. Народен представител в 44 НС, 46 НС и 47 НС. Кандидат за депутат в листата на ГЕРБ-СДС за 23 МИР-София. С него разговаряхме за стратегиите за справяне с инфлацията и възможностите за овладяване на кризите и повишаване на доходите в страната.

Г-н Иванов, имаме двойна спрямо Европа инфлация, как се стигна дотук и наистина ли тези процеси нямаше как да бъдат овладяни, както твърдеше предишното правителство на Кирил Петков?

Да, инфлацията в България наистина е двойно по-голяма от средната за еврозоната. Това е факт и най-голямо предизвикателство и проблем за решаване е обедняването на гражданите. Тези, които управляваха държавата и публичните финанси последната една година, са отговорни за тази висока инфлация. Основна причина е, че не овладяха цените на енергоносителите, които растяха от септември 2021 година насам. В последния бюджет бяха приети предложенията на ГЕРБ да има компенсации от страна на държавата за високите цени на тока. Все още няма такива решения за газа. Средства за компенсации идват от огромните печалби на държавните дружества в сферата на енергетиката. След падането на кабинета „Петков“ се наблюдава и намаляване на цените на горивата по бензиностанциите. Многократно повдигахме въпроса защо литър бензин беше с над лев от цената преди при равни други условия (цена на петрол, данъци, акциз). Вероятно заради корупционни практики за милиарди?

По-време на управлението на кабинета „Петков“ твърде често беше теглен външен дълг, вие като опозиция критикувахте тези действия. Как трябва да се подходи занапред?

Кабинета „Петков” провеждаше непрофесионална и недалновидна политика по отношение на дълга. Поради една или друга причина няма реципрочност на събраните данъци в хазната от високата инфлация. Гражданите загубиха покупателната си способност и множеството потребява само най-необходимото. Смятаме, че има и дефицит в работата на приходните агенции. Популисткото управление на държавата пое неотменими ангажименти за изплащане на бюджетни средства, за които няма планирани приходи следващите години. Събираемостта на приходните агенции – НАП и Агенция „Митници“ са спаднали през последната една година, дупките в бюджета се пълнят с дълг. Тази година държавата ще тегли 10 милиарда лева заеми и то с висока лихва. За да избегнем високи нива на дълг или повишаване на данъци – спешно трябва да се реформират публичните финанси. Вече имаме подготвени предложения за възстановяване на финансовата дисциплина и заздравяване на публичните финанси.

пари, инфлация

Наблюдаваме ескалация на войната в Украйна с обявяването на мобилизация в Русия. Каква трябва да е позицията на България спрямо конфликта според Вас?

ГЕРБ-СДС осъжда войната и действията на Москва в Украйна. Трябва да следим внимателно събитията, защото войната е на 400 км. от нашата граница. Българската държава и икономика трябва да се подготвят, ако войната продължи още дълго. Надявам се войната да бъде прекратена час по-скоро.

Тъй като кампанията вече е към края си, как бихте коментирали поведението на опонентите си, очаквате ли провокации?

Провокациите не спират по време на цялата кампания. Поне това наблюдаваме и очакваме в последната седмица да се засилят в резултат на безидейност и провал на предходните управляващи. Аз отговарям за кампанията, която провежда моята политическа партия ГЕРБ. Провеждаме прозрачна и конструктивна кампания с цел запознаване на избирателите с нашата програма, която се казва: „България след кризите“. Ние даваме заявка, че ако българските граждани ни гласуват доверие, ние ще съставим правителство, което да преведе България през всичките трудности. Нашата програма е ясен план за излизане от кризите – 140 страници мерки, управленски решения и реформи – ангажимент, който да спазваме пред българските избиратели за срок от четири години. Крайна цел е повишаване на доходите през работеща икономика и не по-малко от 110 млрд. евро брутен вътрешен продукт. Висок стандарт, доходи и социални плащания са устойчиви само чрез производство. Ние сме единствената партия, която може да преведе България през кризите и ще се мобилизираме да го направим пак. Преведохме страната през икономическа криза 2009 година, мигрантска през 2015 година, здравна през 2020 година.

Формирането на редовно правителство е задължително условие за подобряване на живота на българските граждани и нормализиране на условията за бизнес и инвестиции. Ние знаем как да го направим и то е разписано ясно в нашата програма. Ако има някой, който сериозно заявява отговорност да поеме държавното управление, за да гарантира на българските граждани излизане от кризите, той трябва да има ясна представа как да го направи. Ние сме посочили това в програмата, която е 140 страници! Повтарям го, защото е труд на експерти, колеги с опит и стаж във всички области на публичния и частния сектор. Наши основни политически опоненти боравят с две страници опорки, което най-малкото е знак, че нито смятат да управляват, нито имат капацитет да решат проблемите на българските граждани. Това сочи и начина им на водене на кампания, като по-често търсят конфронтация, отколкото политически диалог в интерес на гражданите. Като нашата финална цел, да подчертая, е в края на четиригодишен мандат в изпълнение на точките от програмата БВП на страната да не е по-малко 110 млрд. евро, което ще позволи средната работна заплата да бъде в размер на не по-малко от 1400 евро, минималната работната заплата ще бъде 600 евро, а средната пенсия – в размер на 500 евро. Ние няма да си позволим да се теглят заеми, за да се хвалим, че сме увеличили пенсии и заплати, а същевременно да сме допуснали двойна инфлацията.

Социологическите агенции ви отреждат първо място след вота, ако спечелите изборите ще се опитате ли да сформирате кабинет и с кого?

Всички социологически агенции дават тази преднина. Колкото по-голяма е преднината на ГЕРБ пред другите формации, толкова по-голям е шансът за сформиране на редовно правителство, чиято основна цел ще е да изведе България от кризите и да сложим ред в този хаос.


Share Follow

Leave A Reply