Голям проблем е доближаването на линията на бедност до нетната минимална заплата. Увеличението на линията на бедност няма да се отрази значимо на българските граждани. Това коментира в студиото на „Събуди се” икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

снимка: БНБ

По думите ѝ най-сериозно повишаването ще се усети от хората с увреждания и с нищо друго линията на бедност не е значима за българите, защото тя не се отразява дори на социалните помощи.

Притеснително според Григорова е, че работещите български граждани са близо до линията на бедност.

„Най-уязвимите групи са хората, които нямат постоянни приходи. Пенсионерите имат. Освен това, единствените доходи, които се увеличиха, са именно пенсиите”, допълни икономистът.

Григорова прогнозира, че инфлацията ще продължи да нараства.

„Дали ще стигнем 20% до Нова година – не сме врачки, за да знаем. Със сигурност ще продължава да се увеличава. Несигурността за цената на горивата се отразява на всички останали цени”, подчерта икономистът.

Григорова настоява да се намери устойчиво решение за достъпни цени на горивата. „Ако не – ще продължаваме да се чудим как да компенсираме, а това не може да продължава безкрайно. Ако ги няма компенсациите, много от българските фирми ще трябва да затворят. От друга страна, безкрайното компенсиране не може да продължава”, посочи тя.


Share Follow

Leave A Reply