Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще се срещне в Сараево с министъра на отбраната Сифет Поджич, в рамките на двудневно посещение в Босна и Херцеговина. Те ще обсъдят развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната и инициативите в областта на регионалното сътрудничество, съобщиха от ведомството.

Българската делегация заминава на 26 септември, като в програмата ѝ е включена среща със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович. Също така ще бъде приета от председателстващия Председателството Шефик Джаферович.

Министър Стоянов ще посети база „Бутмир“, където ще се срещне с военнослужещите от българския военен контингент, който участва в операцията на ЕС „Алтеа“. Там той ще разговаря с командващия операцията на ЕС „Алтеа“ генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха. На срещите ще бъде обсъдено участието на България в операция „Алтеа“.

В състава на българската делегация участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, извънредният и пълномощен посланик в Босна и Херцеговина Н.Пр. Валери Йотов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов и експерти от Министерството на отбраната.

На 5 септември заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев заяви, че българският военен контингент, взел участие в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА” е получил висока оценка за действията си от страна на командването на операцията и коалиционните партньори.


Share Follow

Leave A Reply