„Само по линия на Министерството на иновациите и растежа в рамките на 2022 г. предстои да бъдат отворени програми за 600 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Преди броени дни беше затворена първата процедура с бюджет 260 млн. лева. Много предприятия кандидатстваха, сега предстои да бъдат разгледани проектите и да получат финансиране“.

Това заяви пред БНР Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа.

В предаването „Неделя 150“ той коментира намаляването на заплатите на експерти от Надзорния съвет в ББР:

„Това е не просто наказание, това е „Слаб 2″. … Открихме, че изпълнението на бюджета към момента е катастрофално. При заложени 342 млн. лева са раздадени (кредити) около 65 млн. лева. Този обем е бил намален в последствие и за периода септември – декември той е намален от 170 млн. лв. на 87, но независимо от това и тази цел не е била постигната“.

снимка: ББР

Якимов обясни, че при уставен таван от 5 млн. лева за кредит, в момента средният размер на кредит е 350 хиляди лева, при заложената цел, това би означавало 4 нови кредита на ден:

„С този капацитет на банката, без клонова мрежа и с ограничен човешки ресурс е по-скоро въпрос на научна фантастика. Това беше причината да наложим тази мярка“.

снимка: ББР

Има проблеми със стратегията на ББР, посочи той и обяви, че от Министерството планират да укрепят капацитета ѝ като добавят към настоящите членове на Надзорния съвет нови членове.

Красимир Якимов съобщи, че започващият одит на Сметната палата в ББР ще продължи около 2 месеца и подчерта, че това е планов одит, а не е по инициатива на Министерството на иновациите и растежа.


Share Follow

Leave A Reply