Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем 39-годишния Д. Л. и го задържа за срок до 72 часа във връзка с пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е починало едно лице, а две други са с телесни повреди. Досъдебното производство по случая е образувано на 25.09.2022 г. при неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП, съобщиха от държавното обвинение.

снимка: БГНЕС

В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 25.09.2022 г. около 04:05 ч. на Околовръстен път, при управление на лек автомобил, Д. Л. е нарушил правилата относно скоростта за движение по пътищата и е реализирал пътнотранспортно произшествие, като ударил попътно движещ се лек автомобил, управляван от 46-годишния български гражданин П. П., в който пътували 64-годишения Л. П. и 62-годишната Б. Л.– френски граждани. В резултат на удара настъпила смъртта на пътника Л. П., който починал на място.

С телесни повреди са П. П. и Б. Л. – последната настанена за лечение с опасност за живота.

Д. Л. е отказал да бъде тестван на място за употреба на алкохол и наркотични вещества, но впоследствие е дал проби за изследване във ВМА. Назначена е експертиза, която да установи дали водачът Д. Л. е управлявал автомобила след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който участвалите в катастрофата автомобили са иззети като веществени доказателства. Изготвени са скица на местопроизшествието и фотоалбум с направените по време на огледа снимки. Разпитани са свидетели и са назначени експертизи. С постановление на прокурор в СГП обвиняемият Д. Л. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе в съда искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.


Share Follow

Leave A Reply