Следователите да изразят становище за това кой би бил най-подходящ за председател на Националната следствена служба. Това поиска правосъдният министър Крум Зарков.

Засега предложен е Борислав Сарафов.

„Разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба. Такова право има и министърът на правосъдието, но нашият подход ще е друг”, каза Зарков.

Зарков призива следователите да дадат своето становище кой би бил най-подходящ.

„Призоваваме следователите да изразят становище кой би бил най-подходящ. България познава много избори в съдебната власт. Обикновено спорни. Следващите 2 седмици следователите да кажат коя е тяхната номинация”, заяви правосъдният министър.

Той обясни, че следващите 2 дни у нас ще има мисия на Венецианската комисия.

„С прокуратурата и ВСС ще обсъждаме опции за разследване на Гешев. Ще обсъдим и Закона за съдебната власт в частта етичната част за Инспектората. Няма да се поколебаем да си изпълним правомощията. Но следващите 2 седмици прокурорската колегия има опции магистратите да си кажат.”, каза Зарков.

 

Предложенията на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор и отказите това да се направи ще се обсъждат с Венецианската комисия, която ще има срещи и с Иван Гешев и заместниците му.


Share Follow

Leave A Reply