В Италия продължава преброяването на гласовете от парламентарния вот. До момента победител в него ясно се очертава, както сочеха сондажите, крайнодясната партия „Братя на Италия“ с лидер Джорджа Мелони, съобщи БНР.

До момента убедително с над 26% води „Братя на Италия“ пред основната лява Демократическа партия с 19%. Изненадващо запазва добрите си позиции в сравнения с предишния вот движението „Пет звезди“ с 15%, а изненада е сривът на крайнодясната „Лига“ до 9%.

„Форца Италия“ на експремиера Силвио Берлускони е с 8%, а новият политически полюс на центристкия съюз „Ационе – Италия вива“ е с над 7%.

В престижния хотел в Рим „Dei Principi“ Джорджа Мелони гласува в последните минути на изборния ден, като избегна шумна изява и фотографи, повече от 400 от които я очакваха в специално подготвения щаб на партията. Там тя каза:

„Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората”.

Вероятната първа жена италиански премиер вече получи поздравления от Унгария и Полша – две други десни правителства в Европейския съюз.

Според програмата на нейната партия Мелони ще се стреми да постигне „водеща роля в енергийния сектор, насърчавайки устойчивостта на околната среда и в същото време намалявайки разходите за енергия за бизнеса, местните власти и семействата“.

Освен това тя иска „да играе активна и проактивна роля през следващите месеци в Европа с цел защита на интересите на националната индустриална и производствена система“.

От страна на Демократическата партия нейният вицепрезидент Дебора Серакяни смята, че „Това е една тъжна вечер за страната, тъй като вярваме, че победата на Джорджа Мелони не е добро нещо за страната ни.“

В парламента място ще имат още +Европа и Зелени+Левица, които са от лявоцентристката коалиция с демократическата партия. Мнозинството в парламента се очертава ясно за дясноцентристката коалиция.

Избирателната активност е най-ниската досега – 63,95%.


Share Follow

Leave A Reply