За да се гарантира устойчивост и предвидимост на бизнеса трябва да се вземат мерки и за високата цена на газа. В тази ситуация данъците не трябва да се повишават. Стабилен бюджет трябва да е цел номер 1 на едно парламентарно мнозинство. Това заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС по време на брифинг за финансовата политика и кризата в икономиката.

снимка: БГНЕС

Държавата е в безизходна ситуация по отношение на публичните финанси и в състояние на сериозен дефицит, който се финансира с дълг. Лихвите по него ще бъдат изплащани от нашите деца и внуци. Под „вещото“ ръководство на Асен Василев приехме четири бюджета за една бюджета“, заявиха от ГЕРБ.

Според него трябва да е приоритетен Бюджетът за 2023 г., който да гарантира основните функции на държавата.

„Трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите. Мерките за компенсациите за електроенергията са със срок на действие и трябва да се продължат. Ако отпаднат компенсациите небитовите потребители ще плащат цена на тока над 1 000 лева“, уточни Иванов.

От ГЕРБ заявиха, че предишното правителство е оставило „гарантиран колапс“, от който трябва да се търси изход.

Следващото управление трябва да гарантира функционирането на държавата, казаха от ГЕРБ.

„Правителството на ПП се е постарало да изгони почти всички чуждестранни инвеститори от България. Няма как българската икономика в тази тежка ситуация да продължи и да се развива, а БВП да нарасне само с 2%“, допълни Десислава Трифонова.

Томислав Дончев от своя страна заяви, че преките чуждестранни инвестиции са се сринали драстично и втора нулева година по публични инвестиции, което допълнително усилва кризите.

Деница Сачева допълни, че милион и 300 000 пенсионери ще останат без увеличение на пенсиите.

Според Тома Биков положението може да бъде овладяно в рамките на няколко месеца.

„Катастрофата е доста по-мащабна отколкото се очакваше преди 3-4 месеца. Добрата новина е, че ако не беше свалено това правителство, безизходицата щеше да бъде още по-мащабна. Едновременно с притеснения и с надежда мисля, че в рамките на няколко месеца може да бъде овладяно положението“, каза Тома Биков.

От ГЕРБ припомниха, че са правили десетки бюджети, при които държавата е била на излишък.

„Аз съм човек с опит, правил съм десетки бюджети, винаги сме били на излишък, но такова чудо не съм видял. От няколко месеца от ГЕРБ алармираме, че всяка седмица се теглеше по половин милиард дълг, и то с все по-високи лихви. Миналата седмица изтеглиха 5 млрд. лв. с огромна лихва. Само преди няколко дни – 200 милиона – пак с огромна лихва. Вчера, на 26-и, международните пазари вече не ни и искат. Повече в България доверие нямат. Дали ГЕРБ може, то ще трябват години да си върнем доверието. Не става въпрос за месеци, имаме милиарди дългове и милиарди лихви“, заявиха от ГЕРБ.

Според тях заплатите трябва да се вдигнат поне с 20%, колкото е и инфлацията.

Инфлацията е 20%, значи че поне с толкова трябва да се вдигнат заплатите на работниците. Това, при положение, че вчера едва събраха 150 млн. лв. Изтеглиха новия дълг на 4,13% лихва, което е 5 пъти по-високо отколкото когато ГЕРБ теглеше заеми в Ковид кризата.

От партият изтъкнаха, че ноември-декември държавата ще влезе в дългова спирала, което показва „тотален крах на финансовата ни система.

„Какви  капиталови програми?! А днес РЗИ стачкуват за пари. Това да влезеш на такива лихви… Искам да ви предупредя, няма едно нещо, което да съм казал и да не се е случило. Ноември-декември ще влезем в такава дългова спирала… Това показва тотален крах на финансовата ни система. Виждате, в пъти паднаха инвестициите при Кирил и Асен заради корупцията“, заявиха от ГЕРБ.

Биков прогнозира, че още декември няма да има пари за пенсии.

„Всички обещават, а вие ще чувате само думата „дайте“. Само че при 10% данък и при тази чудовищна инфлация, при това положение на международните пазари, то този, който поеме отговорността за управлението, трябва да знае, че след два-три месеца, ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, още декември няма да има пари за пенсии, кеша няма да го има“, категорични са от ГЕРБ.

От ГЕРБ са категорични, че всички вкарали ни в тази криза трябва да понесат отговорност.

Представяте ли си, до това да сме довели ние? Да нямаме план за излизане от икономическата криза?! След „Промяната“: Два къси края трябва да ги вържем. Това, което направиха Кирил и Асен, как ще купувате газ танкер по танкер? За това трябва да има много голяма консолидация. Ако народът не осъзнае, че трябва да действа масирано и заедно… Както и че трябва да се понесе отговорността от всички, вкарали ни в тази криза. Ами в Ямбол, Хасково, Стралджа има бедствено положение заради нелегалните мигранти. Докато Рашков се занимаваше с измислици, бежанските центрове се препълниха, говорим за десетки хиляди мигранти. Преди пет години за подобно явление щеше да има бунт. А сега се случват още и още кошмарни неща. Външна политика се прави с добри отношения със съседите!

 


Share Follow

Leave A Reply