Десислава Трифонова е юрист. Народен представител е в 47-то Народно събрание. В периода 2020 – 2021 г. е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Към момента Десислава Трифонова е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдивска област. С нея разговаряхме за икономическата ситуация в страната, стратегиите за справяне с финансовата криза и спешните законодателни промени, които трябва да бъдат направени в полза на гражданите.

Вследствие на икономическата криза, засилват се очакванията
икономиката ни да влезе в рецесия. Как възнамерявате да се справите с
проблемите в сферата на икономиката?

Имаме нужда от ускорен икономически растеж, който да противодейства на множеството кризи, на които ставаме свидетели вече година и половина. За тази цел сме се съсредоточили едновременно върху няколко много важни стъпки – ще подпомогнем бизнеса, като намалим регулационните режими, ще финансираме технологична модернизация, иновации и съвместната работа между бизнеса и научните среди. Много е важно да повишим ценовата конкурентноспособност на българските компании, насочвайки усилията си и към насърчителни мерки в енергийната ефективност и въглеродонеутралност.

Кои са грешките на предишното редовно правителство, които Вие не
бихте допуснали?

За съжаление са много и всяка от тях влияе на джоба на българите. Нямаше да върнем посредниците в газа и да купуваме руски газ с 30% по-скъпо, и да дадем енергетиката на България на офшорка с руски капитали. Нямаше да оставим бизнеса буквално без работещи компенсанции заради високите цени на тока чак до юли 2022 година. Още през октомври 2021 година предложихме механизъм за реално компенсиране, който щеше да намали натиска върху бизнеса. Днес нямаше да сме свидетели на такава рекордна инфлация. Всъщност правителството на Кирил Петков е виновно за двойно по-бързото обедняване на хората спрямо другите европейски граждани.
Една от най-големите им грешки е, че оставиха България без еврофондове и то в такъв кризисен момент. Над 50 млрд. лева вече година и половина не могат да достигнат до хората, бизнеса и общините. Вече има риск и от загуба на над 7 млрд. лева от Плана за възстановяване и устойчивост в края на тази година.

В законодателно отношение, какво е първото, което ще направите, ако
спечелите вота и сформирате кабинет?

Спешно и едновременно трябва да се направят няколко неща – да се предложи механизъм за компенсиране на бизнеса за цените на енергоносителите, да се приеме държавния бюджет и да се приемат законите за плана за възстановяване.

Вашата програма “България след кризите” е от 140 страници. Как ще
коментирате предизборните програми на опонентите си? С какво ги
превъзхождате?

Единствено ГЕРБ-СДС представи както предизборна програма, така и 7 спешни антикризисни мерки, които първо е задължително да бъдат взети. В предизборните дебати, за съжаление, не чухме конкретни решения от другите партии, а само общи популистки лозунги, с цел привличане на гласоподаватели. Популизмът винаги води след себе си до разочарование, а това отблъсква хората от политиката. Нашите политически опоненти доказаха в месеците си на управление, че са само едни популисти, гладни за власт.
В политиката трябва да си преди всичко отговорен. Ние от ГЕРБ-СДС освен че разполагаме с добре обучени и опитни експерти, винаги сме подхождали честно и отговорно към хората.

Вие сте водач на листата на ГЕРБ-СДС в Пловдивска област. Кои са
най-големите проблеми на хората в областта и как възнамерявате да ги
решите в новото НС?

В последното редовно управление на ГЕРБ-СДС само в областта от европрограмите са влезли над 400 млн. лева, а привлечените нови сертифицирани инвестиции са на стойност 486 млн. лева. Предприети са действия за ремонти на ключови инфраструктурни обекти – пътища, общински улици, паркове, читалища. Строят се нови детски градини, а училища в различни общини имат нужда от дострояване на допълнителни помещения поради недостиг за стаи.
Има множество проблеми и възможности, които трябва да бъдат адресирани. Като селски район, общините са бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони. Тази програма, като всички останали оперативни програми, не е готова и трябва да се вземат незабавни мерки, за да бъде пусната.
Трябва да продължи инфраструктурното обновяване и развитие на Пловдивска област, като се работи и за привличане на нови инвестиции.


Share Follow

Leave A Reply