Прогнозираме стабилни доставки на газ. Продължаваме да работим по диверсификация. Дори сега имаме търгове за втечнен газ, днес ще обявим и търг за тръбен газ. Това коментира в сутрешния блок на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Борбата винаги е била за по-ниска цена. Засега има сериозен интерес и към търговете, които обявихме за втечнен газ, имаме индикация и за участие в търговете за тръбен газ, така че очакванията ни са оптимистични”, каза още той.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Христов заяви категорично, че България не се е отказала от руския газ:

„Засега от „Газпром” нямаме новини в отговор на исканията ни към тях. Отговорът им беше „Изчакайте да помислим и да отговорим” без срок, но паралелно вървим с всички останали преговори, за да имаме сигурни количества.”

Христов уточни, че няма нужда потенциален доставчик на газ като „Газпром“ да бъде отхвърлен.

„Преговорите с „Газпром” са неизбежни – няма нужда от отхвърляме потенциален доставчик. Колкото количество газ на оптимална цена успеем да вземем, толкова по-добре за нас. Отчитаме рисковете, затова и преговаряме с други доставчици. Ако стане така, че всички, с които преговаряме, доставят газ, ние имаме къде да го продадем – страни като Румъния са готови да купят излишъците газ. Ние продължаваме да си изпълняване ангажиментите, очакваме отговор от тях”, допълни още той.

Христов сподели, че клаузите в договора ще ни защитят, в случай че от „Газпром Експорт” поискат компенсации, без да доставят газ.

„Нито служебният кабинет, нито друг кабинет иска арбитражно дело. Ние, по съвет на адвокатите, се стремим да сме добросъвестни партньори по договора. Претенциите, които може да имаме по договора, ще бъдат оценени и ние може да заведем дело, но засега не е ясно”, смята той.

Относно това дали съжалява за танкерите втечнен газ, осигурени от предното правителство, той смята:

„Не можем да съжаляваме за нещо нереално. Това беше оферта, която предвиждаше ние да осигурим срокове, което беше невъзможно заради краткия срок. Гледаме средносрочно и дългосрочно на проблема. Средата на октомври Гърция обявява търг за слотове, преговаряме с Турция също за това. На база тези осигурени слотове ние искаме от доставчиците да конкретизират тяхната оферта, за да получим най-добрата цена. Грешно е да искаш оферта за танкери, без да има къде да ги разтовариш.”

„Разработваме законопроект, който да оставим на следващото редовно правителство, който да включва и компенсации за газ. Мерките ще са за тези, които най-много имат нужда. В идеалния вариант степента на подпомагане е да зависи от ангажименти от съответната страна за икономии, енергийна ефективност. Говорим с всички бизнеси и браншови организации. Идеята е да се определи кой какво трябва да получи, за да е честно за всички”, поясни той.

По повод мерките за крайни потребители:

„За крайните потребители би трябвало отоплението на ток, на газ и на парно да бъде еднаква цената. Разработваме честна система за компенсация, за да не бягат хората от парно, да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление. Те са на регулиран пазар, така че цената за тях е субсидирана – това смятаме да остане. Обемът трябва да е този, който те да потребяват. Луксозни имоти с басейни, сауни – това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще вкараме мерки, които отразяват тази реалност.”

Христов е категоричен, че няма да има режим на тока и не се очаква пренатоварване.


Share Follow

Leave A Reply