Николай Алгафари влиза в политиката, провокиран от проучване на германски фонд преди 7 г., според което едва 4% от младите хора в България се интересуват от политика. Тогава създава първата си неправителствена организация. Към момента той е кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР в София. С него разговаряхме за проблемите в държавата, мерките за подобряване на живота на младите в България и необходимостта да се гласува информирано.

От ГЕРБ алармират, че има реална опасност 7 млрд. по Плана за възстановяване да бъдат загубени. Как се стигна дотук и какво трябва да се направи?

Стигна се дотук зарди „Промяната“. Наистина направиха промяна, но към много по-лошо. В Европейския съюз са блокирани 56 милиарда лева. За последните две години България не е взела 1 лев. от ЕС, а напротив – ние станахме кредитори на Европейския съюз. Станахме кредитори на държави като Франция, Германия, Холандия… Това, което може да се направи е да се върнат обратно експертите. В нашата партия има много експерти, които знаят как се работи с европейски проекти и средства. И знаят какво точно да направят, за да не се загубят тези пари. Защото, ако продължава другото управление, не само няма да вземем тези пари, но и ще загубим много повече.

В граничните с Турция райони е обявено бедствено положение заради мигрантския натиск. Защо от нула мигрантски натиск при управлението на ГЕРБ положението ескалира до бедствие?

Доскоро министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков. Той се занимаваше повече с политическите си опоненти, отколкото с истинските проблеми в държавата. По времето на Борисов имаше нула мигрантска криза, в момента има бедствено положение. Разликата е от земята до небето. Хубаво е органите на реда да започнат да вършат това, за което са избрани да бъдат там. За Бойко Рашков мога още много неща да кажа, защото не само бежанската криза е вследствие на това, че той се занимаваше с политическите си опоненти и разчистване на политическите си сметки. Българските граждани трябва да проумеят, че тези хора не се занимават с проблемите на държавата, а с личните си проблеми. Кирил Петков и Асен Василев също се занимават с личните си интереси. Г-н Делян Добрев го доказа много пъти, доказвайки всички посредници в газа и горивата, чрез които изчезват пари, които трябва да са предназначени за българските граждани. Те не отиват при гражданите, отиват в офшорки.

Интерконекторът с Гърция получи Акт 16. Кой забави строителството на газовата връзка?

Никой не е забавил строителството. През 2019 година беше построена тръбата до Гърция. От тогава започва строежът на тръбата, която трябва да стигне до България. На всичкото отгоре, „Промяната“ твърдят, че те са започнали диверсификацията. Напротив – диверсификацията е започната от ГЕРБ. Също така, ние имаме резервиран капацитет. Този капацитет е собственост на българските граждани. Но всички тези упреци от страна на „Продължаваме промяната“ аз ги разбирам, защото те няма какво друго да покажат освен черен пиар.

Какви законодателни действия трябва да се предприемат, за да се подкрепят младите хора в условията на криза?

Ние от ГЕРБ не сме на думи, ние сме на действия. Всички други твърдяха, че ще подмладят листите си и ще започнат да мислят за младите хора, както и че ще спрат изтичането на мозъци от държавата. В техните листи обаче не се срещат много млади хора. В листите на ГЕРБ има над 20 човека от младежката организация, които са на избираеми места! Това е една от промените, които ще направим, защото ние, бидейки млади хора, се превръщаме в гласа на младите в Народното събрание. Също така, в нашата програма можете да откриете много неща, които са заложени с цел подобряване на живота на младите тук. Имаме програма за четиригодишен мандат, в която се предвижда над 60 000 младежи да получават 60% от заплащането си от държавата, 40% от работодателя. Но това не е единствената мярка в подкрепа на младите в програмата. Има още много такива мерки.

Хората са уморени от избори. Защо е важно да гласуват на 2-ри октомври?

Важно е да се гласува, защото това е най-демократичният начин да изберем кой да ръководи държавата. Много е важно младите хора не само да гласуват, но и да правят информиран избор. Защото в последните години ставаме свидетели на много популисти, които успяват да спечелят избирателите чрез обещания, които те самите знаят, че не могат да изпълнят. Това, което се случи с „Продължаваме промяната“ и тяхната четворна коалиция е, че те се сблъскаха в стена, изградена от техния собствен популизъм. Затова хората толкова бързо спряха да им вярват. Затова им падна доверието, защото започнаха да говорят неща, които самите те знаят, че не могат да изпълнят. Така че – важно е да се гласува, но още по-важно този избор да бъде информиран! Затова призовавам всички да прочетат прорамите на политическите партии. Разбира се, на тези, които имат, защото някои не са си направили труда да си направят и смятат, че чрез черен пиар могат да спечелят хората. Не смятам, че това е правилният избор, затова съветвам хората да прочетат програмите, за да разберат къде е истината.


Share Follow

Leave A Reply