В присъствието на президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев, министри от служебното правителство, председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, премиери и президенти на страните свързани от интерконектора, тържествено беше даден старт на газовата връзка България- Гърция.

Нов етап вразвитието на енергетиката – така определи старта на интерконектора изпълнителят директор на ICGB Теодора Георгиева.

„Благодарна съм на Румен Радев за неговата лична ангажираност за завършване  на този проект преди началото на отоплителния сезон”, каза още тя и благодари и на партньорите по проекта, както и на хората, участвали в строежа на терен.

„Днес сме тук след редица предизвикателствата. Нищо друго не се сравнява с това да работим по този проект. Започвайки работа по този проект, много хора не вярваха, че ще завършим работата. Това бе невъзможно без силни хора, осъзнаващи, че правим нещо от национална значимост. Интерконекторът за мен е и лична кауза”, допълни Георгиева.

Тя припомни, че от днес имаме гарантирани доставки на газ за целия югоизточен район. Осигуряват се по този начин и доставки до Украйна и Молдова.

Пред форума служебният премиер Гълъб Донев обясни, че още с поемането на поста правителството се е фокусирало върху компенсиране на забавянето при строежа на Интерконектора с Гърция от предишни периоди, за да може обектът да бъде завършен в срок. По думие му строежът на обектът е наблюдаван на министерско и екпертно ниво.

снимка: БГНЕС

Съвместните усилия между България и Гърция за завършване на Интерконектора се оказаах успешни. Интерконектора има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на домашно ниво. Ще осигурни доствките на природен газ за България, което е от изключителна важност за енергийната сигурност на страната. Съществуването на Интерконектира ни прави по-малко уязвими. При сегашните обстоятелства той е от иключителна важност за България, като икономическите ползи са много по-големи, отколкото от едно стандартно предприятие, отбеляза Донев.

Премиерът отбеляза, че в момента се намираме в енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, Европа и света. и добави, че трдуната ситуацията бе отежнена и от войаната в Украйна.

Интерконектора ще осигури източниците и пътеките за природен газ, не само за България, но и Гърция, Молдова, Украйна и Централан Европа. Потенциалът ще бъде още по-очевиден след като стартират операциите по терминала, който ще осигури източници за доставки на природен газ, каза още българсият министър-председател.

България приветства меморандума между Европа и Азербайджан за стратегическо сътрудничество и увеличаване на доставките на природен газ. Това ще спомогне за диверсификацията, така че да не разчитаме само на един доставчик. Интерконектора има потенциала да допринесе за осигуряване на доставките на природен газ на разумни цени и за България и за нашите партньори в Европа, посочи Донев.


Share Follow

Leave A Reply