Интерконекторът е огромна стъпка напред. Инфраструктурата, както знаете, е изключително важна – газът може да се достави само по тръбопроводи, съответно тръбопровода Гърция-България е изключително важен. С този интерконектор, ако намерим доставчици и на тръбен газ през Гърция, ние си решаваме проблемите. Това заяви енергийният министър в ефира на бТВ.

Енергийната криза е глобална. Засдеданието на всички нас енергийните министри вчера в Брюксел беше именно за осигуряването на количества на газ и цените.

„Интерконекторът е важна стъпка. Присъствието на много световни лидери показва това. 3 млрд. куб. м. могат да минат през този тръбопровод, ние сме договорили 1 млрд. За момента сме поискали между 300 и 500 млн. куб. м. допълнително, това вероятно ще успеем да го говорим за догодина“, заяви той.

„Не слагаме точка на преговорите с „Газпром”. Поддържаме политиката на отворените врати. Още нямаме отговор, но сме изправна страна по договора”, каза още той.

„В Европа, включително и в България, вървим към диверсификация, така че да сме независими от Русия. Идеята е, когато имаш много алтернативни доставчици, не си независим от тях, а и имаш по-ниски цени и по-добри условия”, смята министърът.

Според Христов се очаква цената за ноември да е в подобен порядък като тази за октомври, която беше снижена заради интерконектора и конкурентните процедури на „Булгаргаз”. За ноември страната ни продължава със същата стратегия.

 „Горивата и всички енергийни източници са един от основните елементи, които движат инфлацията. С мерките за стабилизиране на цената на тока и газовия пазар, очаквам в най-скоро време директен ефект и върху крайните потребители”, каза още министърът.

Според служебния министър таван само за руския газ не е правилният подход и няма да бъде ефективно.

„Мобилизацията в Русия показва, че конфликтът няма да приключи бързо. Не очаквам сътресения в енергетиката, защото пазарът вече е подготвен за случващото се”, заяви той.

„Възнамеряваме да направим стрес тест още другата седмица и да помислим има ли нужда от допълнителни системи и мерки за охрана. В България енергийните обекти са сериозно охраняеми и преди периода на кризата”, информира Христов.


Share Follow

Leave A Reply