Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен благодари на целия екип, на всички български и гръцки правителства за стартирането на газовата връзка Гърция – България. Тя отбеляза, че проектът е на дневен ред почти 10 години и то в период, в който страната ни е била изцяло зависима от „Газпром“.

„ЕС подкрепя този проект от самото начало и фактически, и финансово – с близо 250 млн. евро,“ каза председателят на Европейската комисия. По интерконектора България ще получава азерски газ.

„Днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне ужасяващата война срещу Украйна и енергийната война срещу Европа” заяви още Фон дер Лайен.

По думите ѝ този газопровод „обръща играта“, що се отнася до енергийната сигурност на Стария континент и дава свобода от зависимостта от руския газ.

„И в България, и в ЕС, хората усещат последствията от войната. Но благодарение на проекти като този, Европа ще има достатъчно газ за зимата. За да се постигне това, първата стъпка беше тази към диверсификацията, която бе подпомогната в критични моменти. Важни бяха и огромните инвестиции в алтернативните електроцентрали – така се създадоха работни места и станахме независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от хватката на Русия”, категорична бе Фон дер Лайен.

Тя подчерта, че за да се справим с енергийната криза, Европа трябва да има обща реакция, която изисква да се намалят цените на разходите за енергията за домакинствата и бизнеса. „Вчера, например, всички в ЕС се споразумяхме да ограничим доходите на определени фирми и да ги насочим към подкрепа за домакинствата. Необходимо е да се предприемат и още действия. Посланието ни е да подкрепяме нашият единен пазар – това е силата на ЕС и там е богатството му. Без обща европейска решителност, рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. Нека заедно се изправим за един силен енергиен съюз”, призова Урсула фон дер Лайен.


Share Follow

Leave A Reply