Украйна обяви, че вече ключовия град Лиман в източната част на страната е напълно под неин контрол, а според НАТО изтласкването на руските части от района е сериозен успех за Киев, предаде БНР.

снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Лиман е „напълно прочистен“ от руски сили. Градът се намира в северната част на Донецка област и може да даде на украинските войски достъп до повече територии в Донбас, коментира областният управител на Луганск Серхий Гайдай.

снимка: БГНЕС

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг украинската армия демонстрира успехи в изтласкването на руските сили от района. Той обеща помощта на алианса за Киев да продължи, тъй като това е най-успешният път за противодействие на Русия.

Германия, Дания и Норвегия съобщиха, че ще закупят съвместно 16 гаубици на Украйна. Оръдията, които изстрелват по шест снаряда в минута на разстояние 40 км, ще бъдат произведени в Словакия и ще струват 92 милиона евро.

снимка: ihradio.com

Папа Франциск на този фон се обърна директно с молба към президентите на Русия и Украйна да намерят изход от кризата. Главата на римокатолическата църква осъди незаконната анексия от Русия на окупираните украински територии и призова президента Путин да сложи край на „спиралата от насилие и смърт.“


Share Follow

Leave A Reply