Проблеми с работата е имало на 22 от машините за гласуване в страната, сочат данни на ЦИК към 11:00 часа, предаде БНР.

В нито една секция в чужбина не са преминали към гласуване с хартиени бюлетини.

снимка: БГНЕС

В началото на изборния ден не са заработили няколко машини за гласуване. От ЦИК са решили гласуването там да протича с бюлетини.

По-рано днес говорителят и заместник-председателят на ЦИК Росица Матева поясни:

„В 10 секции в страната е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са започнали работа. В една от тези секции имаме различен хеш-код от удостоверения. Това е в МИР-Русе. В три от секциите – в РИК Свищов, Варна и Пазарджик, конкретните места не мога да кажа в момента – машината изписва на екрана: „Дневникът е подправен“. По тази причина е взето решение да не се гласува с тези машини, а да се мине на гласуване с хартиена бюлетина. В останалите просто не могат да тръгнат машините, за да работят.

По повод всички сигнали от вчера, които бяха подадени в ЦИК за нарушения в деня за размисъл, бяха подадени за агитация в социалните мрежи, Матева уточни:

„По силата на Изборния кодекс ЦИК не може да проверява съдържанието в социалните мрежи. Те не са медийна услуга и няма как да санкционираме излъчванията там и това, което се пише там, така че биват оставени без разглеждане тези сигнали. Даже призовах да не се подават такива сигнали. Дори и в изборния ден ние не можем да санкционираме това, което се случва в социалните мрежи“.

Всички секционни комисии в Турция, за които имаше проблем с част от членовете, вече са попълнени, уточниха от ЦИК.

Навсякъде изборният ден е започнал.

„Днес два сигнала са подадени преди началото на изборния ден за две секции в страната, че не са отворени, но вече са отворени и работят, така че няма други сигнали. Имаме две жалби срещу решения на ЦИК до Върховен административен съд, но те не са съществени“.


Share Follow

Leave A Reply