Хиляди полицаи в цялата страна се грижат за реда в изборния ден, съобщи БНР.

Хората без валидни лични документи, могат да си изкарат удостоверение за гласуване до 19 часа в днешния ден.

Общо 64 наказателни производства са образувани по сигнали за купуване на гласове преди започване на изборния ден. 69 са задържаните 1795 продупредителни протокола са съставени по Закона за МВР.

снимка: БГНЕС

От министерството напомнят, че хората, които не притежават валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в днешния ден. За целта е необходимо да подадат молба в областните дирекции на МВР в страната, в СДВР или в районните полицейски управления. Срокът, в който ще се издават подобни документи, е 19:00 ч.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване в изборите, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на такъв документ, удостоверение за гласуване може да се издаде във всяко поделение на МВР, независимо от настоящия адрес.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg.

От МВР напомнят, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Share Follow

Leave A Reply