“Така и не разбрах какво спечели “Демократична България” от участието си в предходното правителство”. ДБ ще бъде напълно унищожена от евентуална коалиция с ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред БНР. Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

По думите му “Продължаваме промяната” дължи отговор защо се стигна до този резултат на изборите

“Нямам ясна представа за позиционирането на политическите партии по отношение на ключови проблеми на страната. Най-важните и най-лесни за формулировка са тези, свързани с войната, която Путин води срещу Украйна, и за липсата на върховенство на законите в България. Не ми е ясно коя партия къде застава по въпроса дали да бъде свален и поставен под търсене на наказателна отговорност Иван Гешев, или да се изтеглят ли всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната”, уточни Костов.

Според него партиите се страхуват да не загубят избиратели и за това е естествено по време на дебатите преди изборите те да укриват как се позиционират по тези въпроси, но не е ясно защо избирателите и журналистите не си поставят за задача да накарат партийните лидери да определят ясно политиката си:

“Боят се, защото не си познават избирателите, не ги знаят какво мислят. Защото са отчуждени, превърнали са се в един далеко от хората елит, който не е сред тях”.

“Най-острият проблем на страната е, че мафията се консолидира и създаде собствена йерархична пирамида, в която издигна на върха свои представители и така престана вече да бъде мафия. Мафиотската пирамида наложи на всички своите правила. От това дойдоха много от процесите на разпад в обществото”, подчерта бившият премиер.

Костов изтъкна, че има ясна възможност за управление – тези, които свалиха правителството на Кирил Петков, да поемат сега управлението на страната:

“Тази възможност беше казана от Кирил Петков. ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” са искали да управляват, щом са свалили другите, сега да вземат и да направят управление. … ДПС е много фалшива либерална партия, не споделят никаква либерална ценност. За ГЕРБ не е ясно на каква позиция е, след като направи този газопровод, за да обслужи Путин. Те са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били винаги компромисни по отношение на Путин, дори са се опитвали да колаборират с него. … Вождът на “Възраждане” Костадин Костадинов единствен се позиционира ясно по всички въпроси, заемайки политически позиции, което не чухме от другите. Корнелия Нинова въобще не може да си позволи да заеме позиция, да не говорим за ИТН, които може би и не знаят, че трябва да заемат позиция”.

Прогнозата на Костов е всички политици да се изпокрият и никой да не смее да управлява.

“Колкото и да се пъчат и да говорят колко голяма експертиза имат ГЕРБ, имайки предвид боязливостта на техния лидер – той си дава ясна сметка, че не може да се справят с тази ситуация, в която се намира страната – много бързо ще загубят тази преднина и ще се окажат не в кондиция да спечелят местните избори. Тогава би паднало правителството им, ако го направят”.


Share Follow

Leave A Reply