Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап, е приет тази сряда от служебното правителство и ще бъде внесен в Народното събрание. Става въпрос за вторите 8 изтребителя Ф-16 блок 70, въоръжението към тях, наземното оборудване и обучението на пилоти, за което към момента са необходими над 2,5 милиарда лева.

С придобиването на още 8 изтребителя аналогични на първите 8, българските ВВС ще изградят нови способности, които ще позволят изпълнение на широк спектър от задачи в национален и колективен формат по установените съюзни стандарти, и ще се премахнат дефицити на способности. Това е записано в предлагания инвестиционен проект.

Проектът за инвестиционен разход е публикуван в информационната система на правителството във вчерашния ден, като е посочено, че по него ще са необходими 1 296 412 000 000 щ. д. или 2 540 967 000 000 лв. По валутен курс от 1.96 лв. за долар. Отбелязва се обаче, че ще са необходими и други разходи – за плащане на ДДС, мита и транспорт. В резултат на сключените през 2017 г. договори по програмата за чуждестранни военни продажби за придобиване на самолети Ф-16 блок 70 и извършените плащания по тях, на България е предоставена възможност за разсрочено плащане при сключване на нови договори по програмата за период от 10 г. – до 2031 г., като се предлага и финансова схема за плащане за всяка една от годините.


Share Follow

Leave A Reply