Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че е установен маршрутът на взривения камион на Кримския мост, съобщава БНТ.

„Това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар, казва Бастрикин, цитиран от руската агенция РИА „Новости“. Същото съобщава и агенция ТАСС.

По думите на Бастрикин е установена самоличността на превозвачите. Според него, с помощта на оперативни сътрудници на Федералната служба за сигурност са установени заподозрените от тези, които са могли да подготвят терористичния акт.

Бастрикин уточнява, че врзивът на Кримския мост е подготвен от украинските спецслужби, съобщава още РИА „Новости“. А руският президент определи експлозията като терористичен акт.

„Няма съмнение, това е акт на тероризъм с цел разрушаване на критично важна гражданска инфраструктура“, заяви Владимир Путин в официалния канал на Кремъл в Телеграм.

Украйна не е поела отговорност за взрива, но властите в Киев го приветстваха.

Тази сутрин по възстановения мост беше пуснат първият влак, а по-късно беше отворено за движение и едно от платната за автомобили. Руският президент е разпоредил за охраната на моста вече да се грижи ФСБ. Въпреки призивите към жителите на анексирания полуостров Крим да запазят спокойствие, хиляди хора панически напуснаха района.


Share Follow

Leave A Reply