Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика. Предложеният механизъм е временен, както и европейският регламент – предвижда се действието му да продължи до юли 2023 г. Христо Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители.

„Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон“, посочи вицепремиерът. Той подчерта, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители.

Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани свръх печалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. „Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си“, увери Христо Алексиев.


Share Follow

Leave A Reply