Военната техника на България в голям процент е неизправна. Има сериозен проблем с поддръжката на техниката. Това коментира пред Нова тв министърът на отбраната Димитър Стоянов.

България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности, коментира Стоянов и попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

взрив украйна

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие.

„Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам – България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен е военният министър.

Министърът на отбраната подчерта, че България не е слабото звено в НАТО и обясни, че Източният фланг вече е подсилен:

„Има четири многонационални бойни групи – България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов.

Военният министър обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.  

„Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, увери той.

Стоянов коментира, че ядреното оръжие, се разглежда като възпиращо, а не нападателно.

„Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.

Стоянов поясни, че тренировките, които започва НАТО за заита при ядрен удар са рутинни.

„Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

Встъпвайки в длъжността министър на отбраната, Димитър Стоянов обясни, че няма да е този, който ще „приземи” българската авиация. Кой обаче може да го направи: „Българските политици могат да я приземят. Като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той.

Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие – да успеем да доставим вече договорените двигатели.

„В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът.

 

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply