Необходим е по-безболезнен за обществото преход към зелената ера, тъй като хората ще поемат огромна тежест заради нарастващите цени на енергията. Тази позиция изразява финансовият министър на Кипър Константинос Петридис в изказването си на първата среща на Еврогрупата във Вашингтон в събота, на която присъства и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

константинос петридис

Подчертавайки важността на зеления преход, министърът на финансите Константинос Петридис заявява, че необходимостта страните да се откажат от изкопаемите горива и вноса на природен газ от Русия е по-належаща отвсякога, но в същото време политиките трябва да имат за цел възможно най-бързия спад на цената на енергията.

“Трябва да бъдем честни с гражданите и да признаем, че преходът ще бъде болезнен, но също така трябва да проучим преразглеждането на някои политики на зеления преход”, казва той на срещата на Еврогрупата.

Според него ревизията им ще се наложи заради „безпрецедентно огромната тежест върху обществото поради повишаването на цената на енергията, което с основание предизвиква огромни реакции“.

Трябва да се намерят “начини за по-плавен и социално по-безболезнен преход към зелената ера”, смята министър Петридис.

В изявлението си той посочва и че има нужда от координиране както между европейските държави, така и между ЕС и САЩ по отношение на политиките за сигурност, борбата с инфлацията, санкциите и евентуалното установяване на таван на цената на вносната енергия.


Share Follow

Leave A Reply