Заявка за съставяне на правителство даде Румен Гечев от БСП. Пред БНР той заяви, че по-голям шанс затова има с втория мандат. Според него е по-добре да има правителство, отколкото нови избори във враеме на кризи. Надявам се всички колеги от останалите парламентарно представени партии да дойдат на срещата в понеделник, всички са приели поканата на БСП. Едва ли има нещо по-важно за България в момента от това какви мерки ще набележи парламентът и новото правителство, какъв бюджет ще бъде приет за 2023 г. Това са важните неща, които интересуват хората.

снимка: БГНЕС

По думите му някакви вътрешни, а може би и външни центрове тласкат политическите партии в България, пращат ги по една пътека, която не води към решаването на националните проблеми.

„Това ли е проблемът на България – кои посланици ще присъстват на откриването на парламента, или е това – как ще финансираме бюджетния дефицит? Ще запазим ли социалните програми и защитата за българските домакинства и българския бизнес при неизбежната рецесия, която се очертава? Трябва да съсредоточим вниманието си към националните проблеми, като не подценяваме ангажиментите на страната като член на ЕС и НАТО“, коментира Гечев.

Румен Гечев подчерта, че БСП ще настоява да бъдат запазени компенсациите на домакинствата заради високата инфлация и поддържане на определен таван на цените на стоки от първа необходимост.

„Не звучи добре да се взема допълнителен дълг, но ако трябва да избираме между спасяването на бизнеса и защита на семействата и това да увеличим дълга с още няколко процента, няма да бъде разумно. По всякакви европейски стандарти към момента, дори и с допълнителен дълг от 4-5 млрд. лева, българската икономика няма да има проблеми да обслужва този дълг“, смята той.

Проф. Гечев заяви, е САЩ трябва да платят неустойка за забавянето на доставката на 8-те поръчани изтребителя Ф-16, както и за самолетите, които „трябва да вземем под наем“.

„Правителството на САЩ е взело парите 100%, не си е изпълнило ангажимента към България, веднага да плащат за наем на самолети, които български пилоти да пилотират тук в България. Посланикът ни в САЩ да поиска среща със съответните органи, където сме превели парите. Ще настоявам да извикаме в парламента Бойко Борисов, о.р. ген. Константин Попов и Красимир Каракачанов, които да отговорят защо са подписали договор без неустойки“, отбеляза Гечев.


Share Follow

Leave A Reply