Не беше успешна осъществената в събота хакерска атака срещу български институции. Това коментира в студиото на „Събуди се” по Нова тв бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев. По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„KillNet работи от началото на войната на Русия срещу Украйна. И е атакувала над 50 държави, членки на НАТО и обекти от значение. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

Колев уточни, че „KillNet” е поела отговорност за атака към сайтовете на щатски летища, а преди това са атакували американска оръжейна компания. „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „В една тоталитарна държава няма как една такава група да не бъде контролирана. Ако тя е самостоятелна, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че задачите ѝ се поставят. А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.


Share Follow

Leave A Reply