БСП проведе среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание, на която бяха обсъдени държавният бюджет, инфлацията и доходите. На влизане в срещата лидерът на левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

Йордан Цонев
снимка: БГНЕС

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това, ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след разговора Йордан Цонев от ДПС.

Калина Константинова от „Продължаваме Промяната”, която също коментира дискусията заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата.

„Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997 г. насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев.

Предложението, около което партиите са се обединили, е да извикат финансовия министър в петък и той да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата.

Делян Добрев увери, че компенсациите за таван на цената на тока от 250 лв. ще продължат и през 2023 г. По думите му през следващата година страната ни ще влезе в рецесия.

„Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата искаха харчене”, обобщи избраният за депутат от ГЕРБ-СДС.

„Предложихме мерки за надграждане – подкрепа за семействата, таван на цените, две тарифи за тока, увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите. Останахме отворени за следваща подобна среща, след като изслушаме служебния министър на финансите”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й всички в залата са говорили много спокойно.

Нинова разкри още, че ПГ на БСП също ще издигне кандидатура за председател на НС.


Share Follow

Leave A Reply