Станахме свидетели на най-грозното, арогантно и безотговорно парламентарно поведение до сега. В продължение на три дни новото Народно събрание отказваше да се конституира под предлога, че не може да си избере председател. Няма да е справедливо и обективно обаче да поставяме всички парламентарнопредставени партии под общ знаменател. За тези, които имаха нерви да проследят „работата“ на НС в последните дни е ясно, че парламентарният цирков спектакъл имаше своите постановчици в лицето на депутатите от „Продължаваме промяната“. В продължение на три дни ПП си правеха предизборен пиар с държавни пари и използваха като евтин декор сградата на Народното събрание!

Вместо да се избере кандидатът на първата политическа сила, която е спечелила изборите, каквато е парламентарната традиция, а всяка една от останалите политически сили да има свой заместник-председател и Народното събрание най-после да заработи, трябваше да търпим незрялата демонстрация на политици, които явно не могат да губят. Схемата беше следната: да се създаде парламентарна криза, предизвикана от невъзможността да се избере председател с цел да се покаже някакво ненужно надмощие, да се саботират в зародиш разговорите за съставяне на правителство, а парламентарното време да се използва за предизборна кампания за сметка на избирателите. Е, схемата проработи… Разделението царува в парламента. Но в хода на изпълнението на плана пролича реалното деление на парламентарнопредставените партии. Не на статукво и промяна, на млади и стари, на добри и лоши, а на такива, които притежават дългосрочно политическо мислене и такива, които мислят в краткосрочен план.

Партии като „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и ДБ мислят в хоризонт само до следващите избори. Затова адресат на действията им са само техните избиратели. Те нямат капацитет да видят голямата картина затова нямат качествата да управляват. И това си пролича в тридневната демонстрация на сила, която обаче изобличи безсилието им.

Очевидно по време на това дълго първо заседание ПП се опитаха да демонстрират нещо. Въпросът е на кого и какво. Защото, както и да е била замислена тази схема, в крайна сметка се превърна в една грозна и ненужна демонстрация към всички български граждани, на които им стана ясно следното: „Както не се поколебахме да ви хвърлим в икономическа криза, така няма да се поколебаем да сътворим и парламентарна“, „Щом ние не сме победители, никой няма да е – щом ние нямаме председател, никой няма да има“, „Нашите джобове са пълни, не ни интересува, че вашите се изпразват“… Браво, демонстрирахте на българския народ, че сте над него и ако не стане, каквото вие искате, да става, каквото ще…

Очевидно ПП следват „светлия“ пример на доскорошните си коалиционни партньори да са деструктивни на всяка цена, въпрос на време е обаче да последват и политическата им съдба… Развръзката дойде в почивките. Очевидно БСП прозряха, че доскорошните им приятели всъщност са политически използвачи, които не само използваха социалната им програма в предизбораната си кампания, но и използват ценното парламентарно време користно и на гърба на всички останали.

И така, от тридневното първо заседание на новото Народно събрание поне можем да си извадим поука или две: Старостта не е порок нито в живота, нито в политиката, ако е събрала поне малко мъдрост; И който се опитва да направи на глупак другия и целия народ, глупак е той самият!


Share Follow

Leave A Reply