Няма да има ръст на цените и инфлацията у нас в случай, че приемем еврото. При смяната на паричната единица може да поскъпнат само услуги с малък дял в потребителската кошница. Такава прогноза направиха икономисти от Софийския университет, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Според експертите няма да има поскъпване на основни стоки и услуги, защото превалутирането ще се извърши по настоящия курс на лева спрямо еврото. При тази техническа операция не се разрешава преизчисляване при различен от фиксирания обменен курс, както и не се допуска налагане на допълнителни такси и комисиони върху потребителите.

Според икономистите не е изключено да има краткосрочен проинфлационен ефект от присъединяването ни към Еврозоната, предизвикан от закръгляването на цените и прехвърлянето на фирмените разходи по превалутирането върху потребителите. След присъединяването ни към Еврозоната, което може да продължи повече от очакваното, най-високо нарастване на цените би могло до има за услугите, които предлагат заведения, обекти за спорт и развлечение, ремонтни дейности. Заради ниския дял на тези услуги в потребителската кошница, ефектът върху общата инфлация ще бъде незначителен, смятат икономистите.

Изводите са публикувани в доклад на Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет на Софийския университет по повод 120-тата годишнина от нейното основаване.


Share Follow

Leave A Reply