Първата среща в Народното събрание е с ГЕРБ – СДС. На нея освен Плевнелиев и Паси присъстват Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев.

На масата са поставени темите за европейско развитие на България, влизането в еврозоната и Шенген, превъоръжаването на българската армия, Планът за пвъзстановяване, съдебна реформа и борба с корупцията.

Росен Плевнелиев заяви, че целта на срещата е да се търси съгласие по национални приоритети, а не да се правят коалиции.

„Оценяваме като изключително критична и високорискова ситуацията в страната и ни трябват работещи институции и решения. Това не значи, че търсим създаване на коалиция, а че по най-прагматичния начин, едно по едно, ще минем по приоритети и решения, които са спешни, неотложни и очаквани. Ще се радваме независимо с кой мандат, в какъв формат и вид, Народното събрание да даде хоризонт, включително и за правителство, а ние да сме допринесли поне мъничко за това. Нямаме амбиции, нито его, а единствено идеята че трябва да се работи“, заяви Росен Плевнелиев.

Преди срещата Соломон Паси заяви, че е участвал в десетки преговори в кариерата си, но гледа на задачата пред контактната група като на голямо предизвикателство.

„Мисията ни е като нещо по средата между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“. От падането на Берлинската стена до днес никога геополитиката не е влияела толкова на вътрешните работи. Ние сме в уникална ситуация, в която трябва да намерим решение. Има много повече общо между партиите от това, което ги разделя. Трябва да намерим диалог. Аз съм участвал в десетки преговори, включително като председател на ОССЕ между САЩ и Русия, между диктатори и техните затворници, Северна и Южна Корея, но едно от най-трудните неща, като че ли, е да подпомогнеш диалога между българи и българи.“, заяви Соломон Паси.

На преговорите са поканени шест от седемте партии в парламента – тези които отговарят на отстояваните ценности. От тях участие са потвърдили три, допълни Паси.


Share Follow

Leave A Reply