„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус“. В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус“ не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“. Това заяви пред БТВ министърът на енергетиката Росен Христов.

Според него това може би ще се случи след 2024 година. А друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. За да се включат и други компании в търга за ядрено гориво е трябвало да се отмени постановлението на Министерския съвет, уточни Христов.

Пропомняме ви, че на последното си редовно заседание правителството отмени решението на предходния състав на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което, според служебното правителство, се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

С изказването си Христов потвърди и казаното от него на пресконференция в петък. Той смята, че предишното правителство на практика се е опитало най-вероятно да елиминира други европейски компании като „Фраматом“ например, които могат да бъдат доставчици на ядрено гориво за централата и, които работят с руски компоненти. „Тоест, де факто, ние отваряме вратата за други компании“, обясни министър Христов пред журналисти в петък. Той потвърди намерението да не се работи с „Росатом“. В същото време беше категоричен, че нищо няма да е за сметка на сигурността и безопасността.


Share Follow

Leave A Reply