Обвинение за умишлено създаване на условия страната ни да бъде зависима изцяло от руското ядрено гориво, отправи бившият енергиен министър Александър Николов от ефира на БТВ.

„Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ е България да продължи да бъде зависима от руското.“, заяви Николов.

Според него към момента двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ изцяло зависят на 100% от руското ядрено гориво.

„Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво“, добави той. 

По думите на Николово едната от тези компании е „Уестингхаус“ и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ „Козлодуй“.

„България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на „Уестингхаус“. В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта“, уточни бившият енергиен министър.

Според него на някого „пречи, че българската енергетика може да е независима“.

„Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик“, коментира бившият министър на енергетиката.

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна. И критикува решението на сегашния енергиен министър да отмени постановлението на Министерския съвет.

„Когато човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето – Дали това е нормално, ако това трябва да се измерва в пари – е страшно“, добави Николов.


Share Follow

Leave A Reply