Съдебната реформа е много важна и това най-добре го знаят и разбират практикуващите  магистрати. Но в последно време за съжаление съдебната реформа като тема се превърна в едно заклинание, което разни политически шамани повтарят до състояние на транс“. Това заяви в ефира на БТВ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той даде пример със законовото изискване изискването за присъствието на поемни лица при разследване. Наскоро агенти от ФБР изразили недоумение и почуда от това изискване, твърди Сарафов.

„Това са, както знаете, две лица от обществеността, които присъстват на провеждана следствени действия. С недоумение и почуда казаха, това са външни лица, които допускате на местопрестъплението. Как е възможно? Ами някои от тях може да е извършителят, някои от тях може да подхвърли или укрие улики на мястото. Има много архаични остатъци в нашия закон и в процедурите, по които работим, които наистина затрудняват силно и бавят нашето разследване.”, обясни Сарафов.

Откакто Бойко Рашков не е начело на МВР, комуникацията със службите е по-добра, коментира още зам.-главният прокурор. Той обяви, че докато Рашков е бил вътрешен министър, областни полицейски ръководители са се страхували да говорят с прокурорите.

снимка: БГНЕС

По думите му гражданите имат усещането, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции в борбата с престъпността. „Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим. Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността. Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби“, подчерта Сарафов.


Share Follow

Leave A Reply