Реалният председател на парламента е Бойко Борисов. Такава теза изрази в ефира на БНТ Настимир Ананиев от ПП. Той допълни, че въпреки това е добре, че има избран председател, за да се отпуши работата на парламента и приемането на бюджета.

„Няма какво да се лъжем, Вежди Рашидов е символ на прехода. Но има и друг проблем – той самият заяви, че не иска да се занимава с това нещо. Той беше насилен да стане председател на НС. Председателят на Народното събрание е много важна позиция – определя дневния ред, разпределя законопроектите, може да задържи законопроект. За мен истинският председател е Бойко Борисов, който от футболното игрище вдига телефона и дава разпорежданията. И това не е редно, защото представяте ли си – заместник-председателите водят заседанията, вършат цялата работа, но някой друг разписва, назначава, посочва. Да не забравяме, че Вежди Рашидов е депутат на ГЕРБ, въпреки че някои се опитват да скрият това зад ЕГН-то му“, каза Ананиев.

Според него има основания да се говори за евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП. Напомни и, че трите формации искат да върнат хартиените бюлетини.

„Важно е като даваш сигнал, да е ясно. При всички (председатели на НС), избрани до момента, обикновено зад тях има формула, конструкция, мнозинство, което гледа в една посока. Махаме „Български възход“, защото те бяха малко за цвят. ГЕРБ, ДПС и БСП ги обединява и друго – хартиената бюлетина“, заяви Ананиев.

От парламентарната група на ПП са били изненадани от действията на БСП в пленарна зала, каза Ананиев и определи подкрепата на социалистите към Рашидов като „стъпка назад“ към статуквото.

снимка: БГНЕС

Въпреки това той изрази надежда да бъде съставено правителство с първия мандат, защото има много висящи въпроси за решаване.

„Ако ни бяха оставили да управляваме, щяхте да видите как се справяме с кризите. Но Борисов каза: „Аз мога да се справя по-добре“ и бутна кабинета „Петков“. След като е направил това нещо, нека да поеме отговорността, да бъде съставено правителство в първия мандат и да започнат да се решават кризите. Ние ще подкрепим всяко разумно нещо. Но стигне ли се до хартиената бюлетина, което за мен е от скритите замисли на тази коалиция, ние открито ще се противопоставим“, каза Ананиев.


Share Follow

Leave A Reply