Цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може да се задържи и през декември. Това прогнозира министърът на енергетиката Росен Христов. Той обясни и решението си да откаже предложението за въвеждане надве тарифи за тока за битовите потребители. Решение, което беше изпратено до медиите рано в неделя сутринта от министерството, в което беше обявено, че ведомството оттегля предложението за въвеждане на двойни тарифи на тока, защото това не се налага, предвид надеждната работа на електроенергийната ни система и поевтиняването на газа.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, казват още от министерството.

По думите на Росен Христов предложението е целяло да играе ролата на консервативен буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От министерството, обаче, не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

„В момента няма нужда от две тарифи. Ние стабилизирахме доставките на газ, мерките ни работят и заедно с европейските, имаме позитивно очакване. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл. Предложението беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че дилемата се политизира, а ние сме техническо правителство и не са ни популистки предложенията. И тъй като проблемът придоби рязко политически характер, решихме, вместо да внасяме предложението, да поддържаме парламента с техническа експертиза“, каза Христов.

Министърът призова и да не се политизира въпроса с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно от нас след проверка на независими международни органи.

 

 


Share Follow

Leave A Reply