Назначената от Москва администрацията на Херсонска област в Украйна днес заяви, че организира местни мъже във въоръжени отряди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Окупационните власти съобщават в съобщение в Tелеграм, че мъжете имат “възможност” да се присъединят към частите на териториалната отбрана, ако са пожелали да останат в Херсон.

В същото време в други окупирани украински региони, като Донецк, мъже са принуждавани да се бият на страната на прокремълските сили във войната с Украйна.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви военно положение в окупираните области, с което даде възможност на поставените там от Москва администрации да засилят мобилизацията. Принуждаването на цивилни да служат във войската на окупационната сила се определя като нарушение на Женевските конвенции за поведение по време на война.

Руските власти наредиха на местното население да се евакуира от Херсон, един от четирите украински региона, които Русия анексира миналия месец, в момент, когато силите на Киев отбелязват значителни военни успехи. Русия засилва призивите си за напускане на Херсонска област. “Жизнено важно е да спасите живота си”, заяви министърът на образованието Сергей Кравцов във видеопослание в неделя.

През уикенда властите съобщиха, че около 25 000 души са били евакуирани от вторник насам, главно с плавателни съдове през Днепър.


Share Follow

Leave A Reply