България е закъсняла с решението за предоставяне на военна помощ за Украйна. То трябваше да бъде взето от предходния парламент. Това заяви в куоларите на НС, депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, предаде novini.bg.

Ние закъсняхме с решението за военна помощ за Украйна – то трябваше да бъде взето в предния парламент, още когато започна войната. Сега наваксваме“, заяви Митов.

Той уточни, че решението ще е насочено върху това да се направи преглед на наличностите за военно-техническа помощ за Украйна.

„Решението ще е насочено към това да направим преглед на наличностите за военно-техническа подкрепа за Украйна. Това е в синхрон с нашите съюзници, как стои геополитическата ситуация и това, че Украйна продължава да се нуждае от техническа, хуманитарна и всякаква друга подкрепа“, смята той.

Той е на мнение, че сега се опитват да наваксат с това, което правителството на Кирил Петков не е успяло да направи.

„Очакваме подкрепа от всички групи, които се заявяват като евроатлантици – като хора, подкрепящи евроатлантици – ДБ, ПП, ДПС със сигурност трябва да влязат в дискусиите за общ текст и да гласуват за приемането на такова решение. Това ще е възможност да се очертае някакъв тип колаборация. Очаквам групите, които изброих, да участват активно за формиране на общ текст и в зала да гласуват „за“ приемането на такъв тип решение“, смята той.

снимка: БГНЕС

По повод предложението да се изслуша украинският президент Володимир Зеленски, той заяви, че от ГЕРБ държат това да стане, но не срещат подкрепа от останалите партии:

„Ние държим на това, но останалите, които се водят евроатлантици, не подкрепиха това решение. Отново ще ги попитаме защо не повдигат този въпрос.“

Относно това дали има записано в проекторешението на ГЕРБ разполагането на сили на НАТО по източния фланг, той заяви:

„Не, ние сме се фокусирали предимно върху аспекта военно-техническа подкрепа за Украйна и гледаме на това като възможност за модернизиране на военните ни възможности да участваме по програми за съюзническа взаимопомощ.“

По повод думите на Радев, че така България ще се въвлече във войнота, той заяви:

„Изобщо няма да отговарям на президента. Военно-техническа помощ за Украйна по никакъв начин не ни въвлича във войната. Това са глупости“.

„Ако има правителство, което знае какво прави, трябва то да се възползва, както го направиха и други държави, особено от Източна Европа“, допълни още той.

„По повод хартиените бюлетини – естествено, че ще подкрепим връщането им, защото ние сме внасяли подобен тип искане в миналия парламент, получаваме подобни запитвания от гласоподавателите ни, а и въвеждането 100% машинно гласуване лишава част от гражданите от правото им на глас. Това е въвеждане на неформален избирателен ценз, противоречащ на всички международни стандартни за честни избори. Такъв тип гласуване го няма никъде в Европа, в демократичния свят“, заяви още Митов.

 


Share Follow

Leave A Reply